Raku stoken

Raku stoken is een stoere buitenactiviteit, waarbij we keramiek op hoge temperatuur stoken in een speciale buitenoven. Het is een van oorsprong Japanse techniek, waarbij het glazuur van een werkstuk (sterk) craqueleert. Je kunt van tevoren niet voorspellen of beïnvloeden hoe jouw werkstuk uit de oven komt. Dat maakt jouw kunstwerk ‘one of a kind’! Ik organiseer een aantal keren per jaar speciale raku-dagen. Maar je kunt ook een workshop op maat plannen.

Hoe werkt raku stoken?

Eerst wordt een (gebakken) werkstuk geglazuurd met speciale raku-glazuur. Het werkstuk wordt vervolgens in een buitenoven gezet, die in rap tempo wordt verwarmd naar zo’n 950-1000 °C.

Wanneer de oven de eindtemperatuur heeft bereikt, draaien we het gas uit en halen we het werkstuk uit de ton. Door de temperatuurschok van héél warm naar veel kouder, gaat de glazuur (waarmee het werkstuk is gedecoreerd) craqueleren. Er ontstaan haarscheurtjes van allerlei verschillende afmetingen en vormen. Elk werkstuk krijgt z’n eigen specifieke craquelé.

Direct daarna gaat het gloeiend hete werkstuk in een zaagselton. We sluiten de zaagelton af met een deksel. Daardoor ontstaat er rookontwikkeling in de zaagselton. De zwarte rook trekt in de haarscheurtjes die in je glazuur zijn ontstaan. En de rook trekt in alle delen van je werkstuk die niet met glazuur zijn bedekt. Daardoor worden de craquelé-lijntjes donker en zie je het raku-effect erg goed.

Raku stoken is erg spannend omdat je vooraf nooit weet hoe je werkstuk uit de oven komt!

Elk seizoen heeft z’n charme

Raku stoken is een buitenactiviteit. Behalve in het voorjaar of in de zomer, is het ook erg leuk om in het najaar te doen. Het heeft iets heel gezelligs om in koude temperaturen samen rond de buitenoven te zitten. Als het echt koud is buiten, zullen we deels binnen werken en buiten stoken.

Raku-dagen bij Klei en co & workshops op maat

Ben je nieuwsgierig geworden en zou je dit zelf ook wel eens willen doen? Dat kan! Klei en co organiseert op verschillende dagen in het jaar raku-workshops. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken voor een workshop op maat.

Tijdens een raku-workshop kies je een werkstuk dat door mij al een keer ‘biscuit’ zijn gestookt (wat je precies gaat maken, is afhankelijk van de betreffende workshop. Denk bijvoorbeeld aan een schaal of kleine servieswaren zoals kommetjes). Deze ga je vervolgens zelf glazuren en daarna raku stoken. Het is ook mogelijk om een zelfgemaakt werkstuk te glazuren, dat je vooraf maakt in het atelier van Klei en co. Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Tarieven

Neem contact met me op voor de actuele deelnameprijs van een raku-workshop. Bij de prijs is alles inbegrepen: materialen, basis werkstukje(s), gebruik van de oven en zaagselton, gereedschappen en een heerlijke lunch.

Als je zelf vooraf een werkstuk komt maken, dan kunnen de kosten afwijken i.v.m. de grootte/vorm van het werkstuk. Kosten kunnen ook afwijken als je meerdere werkstukken wilt stoken. Dit overleggen we uiteraard vooraf samen!

• Aangepaste openingstijden op zaterdag 13 juli: de winkel is die dag open van 10-13 uur.
• Verder kun je je nog aanmelden voor diverse (thema)workshops die de komende maanden gepland zijn! Lees verder voor meer info.

X